Holund ovládol záverečné preteky behu na lyžiach na 50 km

03.03.2019 Celý región

Seefeld 3. marca (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Hans Christer Holund zvíťazil v nedeľňajších pretekoch na 50 km voľne s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v rakúskom Seefelde. Druhého Alexandra Bolšunova z Ruska zdolal o 27,8 sekundy. Bronz si vybojoval ďalší Nór Sjur Röthe s odstupom 57,8 s.

Holund sa odtrhol v polovici pretekov. Postupne si vytvoril až minútový náskok. V záverečných 10 kilometroch sa zo skupiny vyčlenil Bolšunov a začal stíhaciu jazdu. Podarilo sa mu skresať Holundove vedenie na dvadsať sekúnd, ale napokon mu nezostalo dosť síl a v záverečných pretekoch šampionátu obsadil druhé miesto.

"Splnil sa mi sen. Dnes som sa cítil naozaj dobre, vedel som, že musím zachytiť začiatok, pretože v koncovke mám problém a nie som dobrý šprintér. Vyšlo to a som naozaj šťastný," povedal pre ORF Holund.

Bronzový medailista v skiatlone zo ZOH 2018 získal premiérové zlato na MS, pre Nórsko vybojoval tretí triumf v Seefelde, celkovo 25. medailu. Severania tým stanovili nový rekord v počte pódiových umiestení, vlastné maximum spred štyroch rokov vylepšili o päť.

Nórsko je suverénnym lídrom medailového poradia

Nórsko sa stalo najúspešnejšou krajinou na 52. majstrovstvách sveta v severských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Seefelde. Severania získali trinásť zlatých, päť strieborných a sedem bronzových medailí, v súčte dvadsaťpäť a o päť prekonali vlastný rekord spred štyroch rokov. Na druhom mieste v záverečnej bilancii skončilo Nemecko s deviatimi pódiovými umiestneniami, z toho šiestimi na najvyššom stupienku. Tretie bolo Švédsko (2 - 2 - 1).

Medzi jednotlivcami sa najviac darilo nórskej bežkyni Therese Johaugovej, ktorá si vybojovala tri zlaté a striebornú medailu. Na spoločnej druhej priečke skončili jej krajan Johannes Hösflot Kläbo a nemecký skokan Markus Eisenbichler - obaja si odniesli tri najcennejšie kovy.

medailová bilancia krajín:

zlato striebro bronz celkovo

1. Nórsko 13 5 7 25
2. Nemecko 6 3 0 9
3. Švédsko 2 2 1 5
4. Poľsko 1 1 0 2
5. Rakúsko 0 4 5 9
6. Rusko 0 5 3 8
 

Vyberte región